Τι προσφέρουν τα Ι.Ε.Κ.

Στόχος των  Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι: να παρέχουν οιουδήποτε τύπου επαγγελματική κατάρτιση, αρχική ή συμπληρωματική, να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα, μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία και να εξασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Οι διάφορες ειδικότητες των Ι.Ε.Κ. δέχονται απόφοιτους Λυκείων και Γυμνασίων. Η κατάρτιση διαρκεί έως 4 εξάμηνα, για τους κατόχους Απολυτηρίου Λυκείου, και 2 εξάμηνα για τους κατόχους Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, που το καθένα περιλαμβάνει 14 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο και το εαρινό εξάμηνο κατάρισης αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση, στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., πραγματοποιείται, κυρίως, τις απογευματινές ώρες.

Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται, τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι τυγχάνουν αναβολής από τη στράτευση.

Συνοπτικά τα Ι.Ε.Κ. προσφέρουν:

  • Αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις μετά το Λύκειο.
  • Κατάρτιση, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
  • Σπουδές σε σύγχρονες ειδικότητες, που ανοίγουν το δρόμο για την επαγγελματική αποκατάσταση σε σύγχρονα επαγγέλματα.
  • Αναβολή στράτευσης για την ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Διεξόδους στις προκλήσεις του καιρού μας με αρχική επαγγελματική κατάρτιση, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου.
  • Επαγγελματική κατάρτιση συνεχιζόμενη, ώστε οι καταρτιζόμενοι μέσω της συνεχιζόμενης παροχής θεωρητικών και τεχνικών επαγγελματικών γνώσεων που αφορούν στην παραγωγικότητα και την εξοικίωση με νέες τεχνολογίες, να διευκολυνθούν στην μετακίνηση από ένα επάγγελμα σε ένα άλλο.
  • Πιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
  • Κρατικό δίπλωμα
  • Συμβολή στη δημιουργία επαγγελματιών που μέσω της δια βίου μάθησης θα μπορούν να ανταποκριθούν στια απαιτήσεις που αφορούν στον επαγγελματικό τους τομέα.